Wat vervangen

Rogafa adviseert, voor de borging van een veilig werkend rookgasafvoersysteem, dat het rookgasafvoerkanaal dient te worden vervangen bij het vervanging van de ketel (indien ouder dan 5 jr.).

 

Collectief rookgasafvoersysteem

Een collectief rookgasafvoersysteem is een systeem waarbij er meerdere CV-ketels op een rookgasafvoerkanaal zijn aangesloten. Verenigingen van Eigenaren kampen de laatste tijd met situaties waarbij er CV-ketels vervangen dienen te worden. In de meeste gevallen betreft het een deel van de CV-ketels welke zijn aangesloten op het bestaande collectieve rookgasafvoerkanaal.

Door de implementatie van de Europese richtlijn mogen niet-condenserende (VR) CV-ketels niet meer worden toegepast.

Niet-condenserende (VR) en condenserende (HR) CV-ketels mogen niet op één en hetzelfde kanaal worden aangesloten aangezien deze systemen niet geschikt zijn voor de combinatie van de twee type CV-ketels.

Dit resulteert voor Verenigingen van Eigenaren in het geschikt maken van collectieve rookgasafvoerkanalen voor de nieuwe CV-ketels en de vervanging van de CV-ketels welke op het collectieve rookgasafvoerkanaal worden aangesloten.

Deze kosten zijn veelal niet begroot door de Vereniging van Eigenaren en komen vaak ook onverwachts voor de eigenaren van de CV-ketels.

Omdat het vervangen van de collectieve rookgasafvoerkanalen geen eenvoudige opgaaf is, kan er daardoor ook geen eenduidig advies worden afgegeven.
Elke situatie is uniek en is afhankelijk van diverse variabelen. Om een goed advies af te kunnen geven dienen deze variabelen in kaart te worden gebracht.
Voor een passend advies voor uw situatie, kunt u contact opnemen met de leden.